Roestvrijstalen (RVS) koekenpannen zijn een uitstekende keuze voor elke keuken dankzij hun duurzaamheid, veelzijdigheid en gelijkmatige warmteverdeling. Het juist gebruiken en onderhouden van een RVS koekenpan kan echter wat meer aandacht vergen dan andere soorten pannen. In deze blog bespreken we hoe je optimaal gebruik kunt maken van je RVS koekenpan en hoe je deze in topconditie houdt.

1. Voorbereiding Voor Gebruik

Voordat je begint met koken, is het belangrijk om je RVS koekenpan goed voor te bereiden. Dit kan helpen om voedsel minder snel te laten kleven en de pan te beschermen:

 • Reinig de pan: Was de pan eerst met warm water en een mild afwasmiddel om eventuele productieresten te verwijderen.
 • Verhit de pan: Zet de lege pan op een middelhoog vuur en laat deze een paar minuten opwarmen. RVS pannen presteren het beste als ze goed op temperatuur zijn voordat je olie of voedsel toevoegt.

2. Het Gebruik van Vet

Een veelvoorkomende klacht over RVS pannen is dat voedsel kan blijven kleven. Het juiste gebruik van vetstoffen kan dit probleem verminderen:

 • Kies de juiste olie: Gebruik oliĆ«n met een hoog rookpunt zoals plantaardige olie, zonnebloemolie of avocado-olie. Boter kan ook gebruikt worden, maar let op dat deze niet verbrandt.
 • Verdeel de olie gelijkmatig: Voeg een dunne laag olie toe aan de verhitte pan en laat deze heet worden. De olie moet glanzen maar niet roken.

3. Koken met RVS

Bij het koken met een RVS koekenpan is de techniek belangrijk om te voorkomen dat voedsel blijft kleven en om gelijkmatige resultaten te bereiken:

 • Gebruik de juiste temperatuur: Begin met een middelhoog vuur en pas de temperatuur aan naarmate je voedsel kookt. RVS pannen kunnen snel warmte geleiden, dus let goed op dat de pan niet te heet wordt.
 • Niet te veel roeren: Laat voedsel even rusten nadat je het in de pan hebt gedaan. Voedsel zal vanzelf loskomen van de pan als het goed is dichtgeschroeid.
 • Gebruik geschikt keukengerei: Houten, siliconen of plastic keukengerei zijn ideaal om krassen op je pan te voorkomen.

4. Reiniging en Onderhoud

Goed onderhoud van je RVS koekenpan zorgt ervoor dat deze langer meegaat en optimaal blijft presteren:

 • Afkoelen voor reiniging: Laat de pan afkoelen voordat je deze afwast om thermische schok en vervorming te voorkomen.
 • Handwas aanbevolen: Hoewel veel RVS pannen vaatwasmachinebestendig zijn, wordt handwas aanbevolen om de levensduur van de pan te verlengen. Gebruik warm water, een mild afwasmiddel en een zachte spons of doek.
 • Verwijdering van voedselresten: Voor hardnekkige voedselresten kun je een pasta van zuiveringszout en water gebruiken. Laat dit even inwerken en schrob voorzichtig met een niet-schurende spons.
 • Polijsten voor glans: Om de glans van je RVS pan te behouden, kun je deze af en toe polijsten met een speciaal roestvrijstaal-reinigingsmiddel of een mengsel van azijn en water.

5. Voorkom Veelgemaakte Fouten

Er zijn enkele veelgemaakte fouten die je wilt vermijden bij het gebruik van een RVS koekenpan:

 • Te hoge hitte: Te hoge temperaturen kunnen voedsel doen aanbranden en je pan beschadigen.
 • Geen vet gebruiken: Zonder vet zal voedsel sneller blijven kleven aan de pan.
 • Gebruik van agressieve schoonmaakmiddelen: Vermijd schurende schoonmaakmiddelen en stalen schuursponzen die krassen kunnen veroorzaken.

Een goede RVS koekenpan, zoals die te vinden is op RVS koekenpan, kan een waardevolle aanwinst zijn voor je keuken. Door de juiste technieken toe te passen en je pan goed te onderhouden, kun je jarenlang genieten van heerlijke gerechten bereid in een pan die zowel duurzaam als stijlvol is.

Het gebruik van een RVS koekenpan vereist misschien wat oefening en zorg, maar de resultaten zijn het zeker waard. Met de juiste aanpak kun je profiteren van een veelzijdig kookgerei dat je kookervaring naar een hoger niveau tilt. Happy cooking!